Det nye lærings- og uddannelsessite
Hvordan samler man al den tilgængelige viden i verden - og på en måde, som gør den ekstremt brugbar og nyttig?
Google, Wikipedia, Youtube, Amazon og Skype: Et fælles vidensmonopol
Google har længe snakket om ambitionen om at have en database over al den nyttige viden der er i verden. Men hvad hvis man koblede både Google, Wikipedia, Youtube, Amazon's e-bøger, Skype, podcasts som "Harddisken" på P1 og forskellige slags computerspil og læringsspil sammen? Det kunne potentielt blive til verdens største læringscentral eller læringssite?
Så har man også adgang til alle de primære kanaler, som kan bruges i undervisning, fjernundervisning og selvstudier.
Man kunne skabe en frit tilgængelig database med al viden i verden og præsenteret på en måde, så vidensbasen flugtede godt med de forskellige faglige discipliner, som der er i verden inden for humaniora, samfundsvidenskab, naturvidenskab og professioner såsom fysioterapeut, pædagog eller læreruddannelsen. Det kunne herfra blive en stor uddannelses- og læringscentral.
Man kunne i princippet gøre al uddannelse og læring frit tilgængelig, og blive en konkurrent til dyre uddannelser som Oxford og MIT.
Hvem er det til fordel for?
Målet er altså et 100 % frit og gratis læringssite. Det vil gavne fattige børn og unge, som ikke har råd til en Oxford uddannelse. Det vil være til fordel for unge, og store børn, som er forud for sin alder, og som vil hurtigt frem. Det vil desuden gøre unge i stand til at supplere én uddannelse og en "major" med en eller flere "minors." Altså en ny type polymater. Det vil også kunne være til fordel for studerende , som kan lide at "lege" sig til læring via computerspil. Det kan også være en god ting for unge og store børn, som gerne vil blive boende i eget land eller hjemme hos mor og far, eller som ikke har finansielle midler til at flytte til udlandet. Og endelig skal du kunne tage en uddannelse, hvis du i princippet blot har adgang til en smartphone.
Der vil være noget for alle de sanselige læringsfunktioner. 1. At læse det: Wikipedia og Amazon's e-bøger samt info fra Google, 2. At se det/det visuelle: Youtube læringsvideoer og dokumentarfilm, 3. At lytte til det: Podcasts såsom "Harddisken" fra P1, samt 4. At gøre det (learning by doing): Computerspil og gamificeret læring. Det vil altså kunne integrere alle de forskellige måder, man lærer på.
Fra Børnehaveklassen til Post Doc
Man vil kunne bruge sitet lige fra børnehaveklassen og indskolingen, og op til Ph.D. og post doc programmer samt doktordisputatser.
Man skal først og fremmest have udviklet sofistikeret kunstig intelligens, som jeg har skrevet om i indlægget. "Den teknologiske eksplosion" under "Vilde idéer." Denne kunstige intelligens skal vurdere dine lektier, afleveringer, rapporter og svar på læringssitet. Det vil tage al for lang tid at gennemgå materialet fra 100 millioner brugere, hvis eksempelvis Warren Buffet kun har doneret, hvad der svarer til 100 undervisere på forskellige trin til uddannelses-sitet. Opgaverne kan være "kryds af" med for eksempel 4 forskellige svarmuligheder per spørgsmål. Men det kan også være "open ended" svar, hvor en A.I. skal vurdere et unikt kreativt svar. Det kan opstilles, som computeranimerede figurer, som illustrerer en distinkt social interaktion i forhold til en profession og en opgave på arbejdet. Den studerende, som læser til socialrådgiver, krydser så af i en efterfølgende svarblok med givne svar, eller leverer et unikt, selvstændigt svar efter hver illustreret situation og handling. "Hvad var det rigtige at gøre i den givne situation og kontekst?" "Hvilke faktorer skulle man i særlig grad tage højde for?"
Udover animerede illustrationer kunne man også have skuespillere udspille en situation på video, som man skal tage højde for i en læringssituation eller i forbindelse med at tage sig en uddannelse.
Noget af det vil være lidt ligesom at bestå teoridelen ved erhvervelse af kørekort. Men det kan også gøres meget mere kreativt, hvor den studerende indsender en 35 siders rapport, som en A.I. så bedømmer, giver kritik/feed back og en karakter. Så der skal forskes i og udvikles dygtige undervisere og lærere baseret på A.I.
Kunstig intelligens som superunderviser
Hvordan laver man en A.I. som er superunderviser? Ja. I indlægget "Superheltedragten og den kunstigt intelligente kasket" under kategorien "Vilde idéer" kommer jeg ind på, hvordan det i princippet kunne fungere.
Man kunne give de dygtige menneskelige undervisere en kasket på fyldt med elektroder, som kan afkode deres hjerneaktivitetet og kognitive hjernefunktioner ned i mindste detalje. De tager så kasketten på i forbindelse med undervisning. De har den på, når de har forelæsninger og afholder kollokvier. Den er også på, når de bedømmer rapporter, giver feed back og i forbindelse med eksamenssituationer. Har man tilpas mange dygtige undervisere med til eksperimentet, vil der efter et par år være en stor pool af kvalificeret undervisningsmateriale og kognitiv data fra undervisningssituationer, som kan kobles til forskellige A.I.'s. Ikke kun data baseret på forelæsninger, men også andre undervisningssituationer såsom kolokvier, som er en slags klassebaseret workshops med måske kun 10-20 studerende. Dette forarbejde skal nok gå et par år forud, førend at sitet kan launches. Men de forskellige A.I. kan også få adgang til Youtube, og se foreslæsningsvideoer, TEDxTalks og Big Think Talks med de dygtigste undervisere fra hele verden. På den måde får de inspiration til, hvad der gør en god lærer og underviser. Menneskelige undervisere kunne indvie de forskellige A.I's i de første 5-10 undervisere, som de synes gør det rigtig godt på nettet, hvor de får at vide, hvorfor de synes, at lige præcis disse undervisere er dygtige. Her er noget arbejde at lave for underviserne fra Danmarks Pædagogiske Universitet.
Gå på jagt efter det bedste pensum
De kan få adgang til Big Data inden for de enkelte emner, og sammen med de tilkoblede supercomputere afsøge Googles databaser og Amazon's e-bøger i forsøget på at finde det bedste pensum skrevet af de bedste undervisere og forskere. Er den kunstige intelligens sofistikeret og avanceret nok, vil den efter et stykke tid begynde at danne sin egen mening om, hvad der er godt læsestof og godt pensum med mest kvalitet. Det kan være en afvejning af, hvad der er forholdsvis letforståeligt, og hvad der forklarer det mest relevante i forhold til hver uddannelse. Hvilke undervisningsbøger er mest elegant skrevet og mest velskrevne? Og hvilke undervisningsbøger har de bedste illustrationer osv.?
Der skal selvfølgelig være forskel på, om det er en kandidatuddannelse i bioteknologi, hvor man kan forsøge med et højt lixtal eller en lærebog til uddannelsen som auto-mekaniker, som skal være mere letspiselig.
Avatar underviser
Nogle af A.I.erne kan så få en animeret grafisk avatar-figur, som præsenterer stoffet, og som man evt. kan interagere med via skype eller via en chatfunktion, som kunne gøre det ud for vejledning. Man kunne give dem en Siri-stemme ligesom fra iPhone.
Man kunne også gøre det muligt at lave gruppearbejde og have klassediskussioner ved brug af Skype eller nogle af de andre udbydere af konference og video-links.
Uddannelsessitet skal oversættes til mange forskellige sprog, og så skal det opnå et kvalitetsstempel og godkendes af de enkelte landes uddannelsesministerier samt FN's underorganisation for uddannelse: UNESCO. Så kan du på 5 år i princippet tage 3-4 forskellige uddannelser med tilhørende diplom.
Det vil altså være en form for massiv multimedia data og Big Data, som inddeles i mange sprog og mange forskellige uddannelser. Sitet må selv godkende de enkelte uddannelser, og udvikle de enkelte undervisere, som så kan kobles til Googles "Big Data", når der skal sammensættes pensum, og når svar og afleveringer skal bedømmes. Sitet kunne inddeles i den gammelkendte form med "Naturvidenskab", "Humaniora" og "Samfundsvidenskab", "Medicin" og "Jura" fra universitetet, samt mellemlange uddannelser såsom socialrådgiver, skolelærer og psykoterapeut. Eller indskoling, mellemskole og udskoling samt gymnasium.
Mest til fordel for de boglige fag
Sitet vil være til fordel for de fag, hvor man ikke behøver en masse praktik, og praktisk erfaring, og hvor bøger, videoer og forelæsninger kan forklare og beskrive det meste.
En uddannelse som kok eller fysioterapeut vil være vanskelig at fuldføre 100 % på internettet. Som kok kan man tage et visuelt billede af en ret og sende ind til bedømmelse. Men hvad med smag og konsistens? Hvordan får man en A.I. til at godkende det? Og som fysioterapeut skal man jo have nogle rigtige menneskekroppe, som man kan vride i, trykke på og massere
Men man kunne måske gennemføre omkring 50 % af en praktisk uddannelse via sitet, alt efter hvor omfangsrigt man tilrettelægger det. Og alt det teoretiske kan man selvfølgelig få godkendt og gennemført via nettet.
Sitet kunne gå luften med måske 100 forskellige uddannelser på måske 75 forskellige sprog med hjælp fra Google Translate, og med cirka 3 magistrater på hver uddannelse, som i samarbejde med de forskellige individuelle A.I.'s klargør og opsætter uddannelserne. Derefter tager det fart med flere og flere computerspil (som også kan udvikles af sofistikerede A.I.'s) til at simulere forskellige situationer. Der kommer flere og flere uddannelser til med tiden med flere og flere videoer, forelæsninger, podcasts og læringsspil.
1000 uddannelser på 200 sprog - på en smartphone
Efter 10 år er vi måske oppe på 1000 forskellige uddannelser, hvoraf de mest almindelige nu har opnået en stor diversitet i undervisningen og rigtig høj kvalitet. Og nu på 200 forskellige sprog.
Det vil være et site til fordel for de studerende og dedikeret læring for læringens skyld. Ikke for at opnå et renommé som Oxford eller Cambridge, eller for at tjene styrtende med penge på udvekslingsstuderende med rige forældre.
Og uddannelserne skal i princippet kunne gennemføres kun ved brug af en smartphone. Ikke ret mange har computer og internet i Afrika, men rigtig mange har en mobiltelefon. Men så vil der godt nok også skulle trykkes mange gange på mobilen, hvis man bruger den til at skrive rapport.
Man vil også kunne lave en funktion eller "feature", hvor man bare surfer rundt og afprøver de forskellige områder af viden og nogle af de forskellige computerspil - lidt ligesom at surfe rundt på Wikipedia - uden at være nødt til at skrive sig op til de forskellige uddannelser. Efter en måneds tid har man måske fået en klar idé om, hvilken uddannelse der appellerer mest til én selv, og hvad man skal fortsætte med.
Også plads til det sjældne eller ualmindelige
Det ville også være spændende, hvis man oprettede viden og uddannelser inden for det mere eksotiske, esoteriske (forbeholdt de få i en lukket kreds) og ualmindelige såsom "What the *bleep* do we know" (amerikansk dokumentarfilm om, hvordan vores hjerner og bevidsthed fungerer i det kvantemekaniske kosmos). Eller uddannelser relateret til "Noetic Science". Noetic Science handler om, hvordan tro, tanker og intentioner påvirker den fysiske verden. Men Noetic Science har også lavet forsøg med at veje syge eller gamle mennesker i dødsøjeblikket i forsøget på at veje deres sjæl - eller noget der minder om det. Det viste sig, at et gennemsnitligt menneske taber omkring 21 gram i vægt lige efter dødsøjeblikket. Og nogle mener, at det må være menneskesjælen, som forsvinder og stiger til himmels.
Måske også et område dedikeret til rendyrket innovation. Altså en uddannelse og træning i at blive mere og mere innovativ og lære fra sig inden for det innovative.
Eller en uddannelse i opfindelser. En slags Georg Gearløs uddannelse.
Pensum og ECTS
I starten vil de første 100 uddannelser skulle have godkendt materialet af de forskellige magistrater. De sammensætter de første pensaer. De afgør også, hvor meget de enkelte trin, semestre og eksaminer skal have i ECTS-point. Hvis det bliver en succes, vil der efter nogle år være millioner af brugere, som dagligt indsender tusinder af rapporter, og eksamenssvar, som skal bedømmes. Det har man selvfølgelig ikke underviser kapacitet til i form af rigtige mennesker, som også skal have en god løn. Det er derfor, man får brug for sofistikeret A.I. som godkender, afviser eller giver feedback på opgaverne. Den tilkoblede A.I. kan også give ændringsforslag til nyt fagstof eller læringsspil, hvis de får adgang til Google og kan gennemtrawle og opstøve ny viden og information. Og de forskellige A.I.'s lærer jo også fortløbende, efterhånden som de arbejder med de studerende. Nogle studerende har nogle bedre, mere kreative og mere indsigtsfulde svar og rapporter end andre, som underviserne også kan lære af. Og alle deres opgaver lagres elektronisk og kan findes frem i igen.
Fuldt varetaget af kunstig intelligens
Nu går de første magistrater måske tilbage til at have en funktion med blot at overvåge og monitorere de enkelte uddannelser. Bagefter styrer den kunstige intelligens så de enkelte uddannelser. Lidt ligesom den måde Wikipedia fungerer på: En person skriver om et emne, og senere er der en ny person/A.I., som opdaterer den enkelte Wikipedia-side og kommer med den seneste nye viden inden for emnet. Altså én eller flere A.I.'s som sammen fungerer som en slags magistrat for den enkelte uddannelse nogle år efter, at den er søsat.
De forskellige A.I.'s er med fra starten. De får førstehåndsindtryk af udviklingen. Hvad fungerer, og hvad fungerer i mindre grad? De lærer sammen med de rigtige undervisere. Men senere overtager de så de enkelte uddannelser og står for varetagelsen, vedligeholdelsen og opdateringen af de forskellige uddannelser.
Sikre sig mod kopiering og tyveri af intellektuelle copy rights
Man skal selvfølgelig også sikre, at uddannelsessitet får et kvalitetsstempel, som er anerkendt, og som er en garant for tilpas meget kvalitet, så man kan bruge dem i jobansøgninger samt videreuddannelse på rigtige fysiske uddannelsesinstitutioner. Og diplomaer og lister med ECTS point, som er anerkendt, men som også er sikret mod tyveri, kopiering, hacking og tyveri af intellektuelle copy rights. En Ph.d.-afhandling er eksempelvis et produkt, som man kan klassificere i forhold til intellektuelle property rights. Og de forskellige diplomaer kan i princippet betyde forskellen på, om man kan få et job til 250.000 kr. om året eller 750.000 kr. Når uddannelsessitet kan garantere diplomaer, der er garant for høj kvalitet, vil sitet få flere og flere brugere.
Alt i alt vil sitet øge muligheden for at levere undervisning til alle verdens borgere og gøre undervisningen lettilgængelig, nem at gå til og oven i købet være gratis. Det vil bidrage til at højne levestandarden, dannelsen i samfundet og den målelige IQ på verdensplan.